Lainsäädännön lähtökohtana on ollut alusta asti parantaa ihmisten omaa lähiympäristöä, kuten järviä ja jokia. Viime vuosina rehevöityminen, hygieniahaitat ja kaivojen epäpuhtaudet ovat aiheuttaneet ongelmia suomalaisille. Haja-asutusalueen jätevesihuollon parantamisella voidaan vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin.
Hajajätevesilainsäädäntöä muutettiin vuonna 2011 kumoamalla vanha jätevesiasetus ja antamalla uusi selkeämpi asetus tilalle. Samalla muutettiin myös ympäristönsuojelulakia. Yhdessä ne säätelevät mm. jätevesien käsittelyä, puhdistusvaatimuksia, siirtymäaikaa sekä sitä, milloin käsittelyvaatimuksista voidaan poiketa.
Jätevesiasetus koskee siis kiinteistöjä, joita ei ole liitetty eikä aiota liittää vesihuoltolaitosten viemäriverkostoon. Jätevesiasetus koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Jokaisella kiinteistöllä tulee olla jätevesiselvitys, vaikkei toimenpiteitä tarvitsisikaan tehdä esim. kantovesi + kuivakäymälä-kiinteistöt.
Käytännössä lainsäädäntö edellyttää, että uusiin rakennuksiin laitetaan heti asianmukainen jätevesijärjestelmä. Samoin jätevesiremontti pitää tehdä heti, jos kiinteistöllä tehdään vähäistä suurempaa remonttia, joka vaatii rakennusluvan. Jätevesijärjestelmän rakentaminen vaatii aina toimenpidelupahakemuksen tai ilmoituksen jättämisen rakennusviranomaiselle, jonka liitteenä on oltava asianmukainen jätevesisuunnitelma. Tavanomaisilla saneerauskohteilla on siirtymäaikaa vuoden 2016 maaliskuuhun asti. Siirtymäajan jälkeen alkaa tehostettu valvonta.
LINKIT ALKUPERÄISEEN LAINSÄÄDÄNTÖÖN:
Ympäristönsuojelulaki (86//2000, muutos 196/2011) 27 b § Jätevesien yleinen puhdistamisvelvollisuus
Uusittu hajajätevesilainsäädäntö kohtuullisti vaatimuksia lieventämällä yleisiä puhdistusvaatimuksia sekä selventämällä poikkeamismahdollisuuksia aikaisempaan lainsäädäntöön verrattuna. Lievennyksistä huolimatta suuri osa haja-asutusalueiden asukkaista joutuu tekemään jätevesiremontin. Jätevesien käsittelyn asiallisuus on edelleen tärkeä asia. Jätevesistä tulee huolehtia aina niin, etteivät ne aiheuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Ympäristönsuojelulain ja uuden jätevesiasetuksen muutokset voi tiivistää seuraavasti:
- Siirtymäaikaa pidennettiin noin kahdella vuodella.
- Yleisiä puhdistusvaatimuksia alennettiin. Nykyiset vaatimukset vastaavat aikaisempia lievemmän käsittelytason vaatimuksia.
- Automaattinen ikävapautus ja määräaikainen poikkeuskäytäntö tulivat voimaan.
Jätevesiasioiden on oltava kunnossa vanhoilla kiinteistöillä viimeistään 15.3.2016, jonka jälkeen alkaa tehostettu valvonta. Uudisrakentamisessa ja sellaisilla kiinteistöillä, joilla tehdään vähäistä suurempaa kunnostus- ja parannustöitä ja/tai, joilla voidaan katsoa olevan vaikutusta jätevesien määrään tai niiden laatuun ei ole lainkaan siirtymäaikaa. Näissä tapauksissa kiinteistön jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa välittömästi. Käytännössä jätevesisuunnitelma vaaditaan tällöin rakennusluvan liitteeksi.
Yleisissä puhdistusvaatimuksissa edellytetään, että tulevasta jätevedestä on keskimääräisesti puhdistettava vähintään orgaanisen aineksen osalta 80 %, kokonaisfosforin osalta vähintään 70 % ja kokonaistypen osalta vähintään 30 %. Keskimääräinen puhdistustulos tarkoittaa normaalia käyttöä, jossa ei huomioida esim. poikkeuksellisia sääoloja. Kyseinen puhdistustaso voidaan saavuttaa vaivatta esim. oikein suunnitellulla ja rakennetulla maasuodatinkentällä, laitepuhdistamolla, kuivakäymälällä ja harmaavesisuodattimella sekä umpisäiliöllä tai muulla vastaavalla. Imeytyskentällä voidaan saavuttaa puhdistusvaatimukset, mikäli maaperä on siihen soveltuvaa (imeyttäminen vaatii aina imeytystestin, eikä se tule kyseeseen saviperäisillä mailla).
Kunnallisissa ympäristönsuojelumääräyksissä kerrotaan ne alueet, joilla joudutaan poikkeuksellisesti puhdistamaan jätevedet ankaramman puhdistustason mukaisesti. Puhdistusvaatimukset ovat tällöin orgaanisen aineksen osalta vähintään 90 %, kokonaisfosforin osalta 85 % kokonaistypen osalta 40 %. Tällaisia erityisen herkkiä alueita voidaan katsoa olevan esimerkiksi pohjavesialueet sekä 100 m rantavyöhyke vesistöstä. Mikäli kunnassa ei ole vielä voimassa ympäristönsuojelumääräyksiä, sovelletaan ankarampaa puhdistustasoa yksittäistapauksittain edellä mainituin perustein. Ankarammat puhdistusvaatimukset saavutetaan tapauskohtaisesti esim. oikein suunnitellulla ja rakennetulla maasuodatinkentällä, jossa on tehostettu fosforinpoistoa, pienpuhdistamolla, kuivakäymälällä ja harmaavesisuodattimella sekä umpisäiliöllä tai muulla vastaavalla.
Jätevesiasetus ei koske sellaisia kiinteistöjä, jotka ovat täysin kantoveden varassa ja joissa on vain kuivakäymälä. Automaattinen ikävapautus koskee niitä kiinteistönomistajia, jotka ovat täyttäneet 9.3.2011 mennessä 68 vuotta ja asuneet vakituisesti kyseisellä kiinteistöllä. Kaikkien kiinteistönomistajien tulee täyttää kyseiset ehdot.
Määräaikainen lykkäys myönnetään hakemuksesta sosiaalisin suoritusesteiden perusteella enintään viideksi vuodeksi. Hakemuksessa tulee luotettavasti esittää ne asiat, joihin vetoaa lykkäystä haettaessa.
Lainsäädännön siirtymäajan umpeutuminen lähenee ja nyt on aika aloittaa jätevesiremontti!
Aloita testi tästä!